Карикатура с молекулата на коронавируса доведе до силно недоволство в китайското посолство

...
Карикатура с молекулата на коронавируса доведе до силно недоволство в китайското посолство
Коментари Харесай

„Заразено“ с коронавирус знаме на път да скара Китай и Дания

Карикатура с молекулата на коронавируса доведе до мощно неодобрение в китайското посолство в Дания. Възмутени от сатиричната рисунка, публикувана в „ Юланд Постен “, китайските дипломати са поискали карикатуриста и  издателя на вестника да се извинят обществено на китайският народ, оповестява уеб сайтът Politico.

Карикатурата на Нийлс Бо Бойесен (носител на огромната премия от габровското биенале през 2018 г.), която, съгласно посолството „ е минала долната граница на цивилизованото общество “, изобразява аленото китайско знаме, но жълтите звезди в горния ляв ъгъл са сменени от сферичните молекули на вируса. Заразата тръгнала от китайския град Ухан, до момента е умъртвила 106 души в Китай.

Извинения няма да има - според издателя, карикатуристът не е минал оттатък чертата на " подигравката и презрението ", а в изявление за вестника премиерът Мете Фредериксен защити карикатурата: 

" Нямам какво да кажа, освен че в Дания имаме доста, доста мощна традиция освен за свободата на изложение, само че и за сатирични рисунки “, сподели тя и допълви, това е добре известна датска позиция, която няма да бъде променяна. Тя посочи, че това е и формалния отговор на формалното искане на китайското посолство.   

„ Юланд Постен “ е същият вестник, разгласил дванадесетте карикатури на Мохамед през 2005 година,, което докара до вълна от мюсюлмански митинги, безредици, набези и палежи на датски посолства в посолства в Близкия изток и световна рецесия. Почти три години по-късно, в символ на митинг против заканите на ислямисти да убият карикатурист Курт Вестегаард, същите 12 карикатури бяха оповестени още веднъж, само че този път по едно и също време от 17 местнни издания. Идеята бе да покажат, че „ датчаните не одобряват никакви ограничавания на свободата на словото и няма да се оставят да бъдат превърнати в заложници на религиозен фанатизъм “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР